Corona Psycholoog Amsterdam noord

STRESS DOOR CORONA

Mensen wereldwijd lijden aan stress door Corona. Veel mensen zijn bang om ziek te worden of om dierbaren te verliezen aan corona. Ouderen durven soms bijna niet naar buiten en zien hun familie nauwelijks. Veel ondernemers hebben een lange tijd niet mogen werken. Jongeren hebben zich door de lock-down een jaar lang niet normaal kunnen ontwikkelen en lijden erg onder de maatregelen. Naast leerachterstanden konden ze geen leuke dingen doen en zelfs de meeste sporten waren verboden. Thuisonderwijs kost ouders en kinderen veel energie en al helemaal als ze ernaast nog thuis proberen te werken.
Sinds deze week is er voor veel mensen gelukkig wat meer mogelijk. Toch zijn er nog steeds veel mensen die geen kant op kunnen.

Hoe houden we dit vol?

Er zijn een aantal basisdingen die kunnen helpen om stress door Corona (en de maatregelen) dragelijk houden:

  • Breng structuur aan in je dag
  • Probeer iedere dag even naar buiten te gaan
  • Blijf in beweging¬†
  • Beperk alcoholgebruik
  • Beperk voedsel met veel vet en/of suiker
  • Zorg voor rustmomenten of momenten voor jezelf
  • Probeer dingen te doen waar je van geniet (in dit blog wordt uitgelegd waarom dat helpt)

De maatregelen zijn nog niet voorbij

Voor veel mensen zijn de maatregelen helaas nog niet over. Het opgesloten gevoel en de frustratie nemen toe. De maatregelen worden aangevochten en er wordt geprotesteerd. Wat kun je (ondertussen) zelf doen om de stress door Corona te verlichten? Eigenlijk alleen: acceptatie. Accepteren dat je de omstandigheden niet kunt veranderen geeft rust. Hoe gek het ook klinkt. Erbij halen van andere emoties maakt het erger. Bijvoorbeeld: het thuiszitten, niet mogen werken en geen inkomen hebben is heel erg. Als je dan veel piekert en je zorgen maakt over hoe het verder moet kan je misschien niet slapen. Je ligt wakker waardoor je je nog slechter voelt. Daarnaast ben je boos, omdat andere ondernemingen wel open mogen en omdat de regels oneerlijk zijn. Je wordt steeds negatiever en cynischer. Hoe begrijpelijk het ook is. Acceptatie is natuurlijk niet een knop die je omzet. Lees hieronder hoe wij je kunnen helpen.

Wanneer er meer mag

Voor anderen is er al iets meer mogelijk. Scholen zijn weer gedeeltelijk open. Ook mogen we weer naar de kapper en masseur en winkelen is in veel winkels op afspraak mogelijk. Nu de berichten voorzichtig positief zijn, is er voor veel mensen weer wat hoop. De sterftecijfers lijken wat te dalen en er worden wat evenementen gehouden als test. Deze veranderingen kunnen een grote opluchting zijn en perspectief geven. Tegelijkertijd voelen mensen vaak pas hoe moe of gestresst ze al die tijd geweest zijn, als de druk wat afneemt. Het kan dus best dat je nu pas voelt hoe moe, somber of gespannen je de hele tijd geweest bent.

Mogelijk kunnen wij helpen

Door de omstandigheden zijn er veel mensen met burnoutklachten, depressie, eenzaamheid, angst en piekeren. Merk je dat je instort? Probeer jezelf wat rust te geven als dat mogelijk is. Blijf je maar piekeren en lukt het niet om rustiger te worden? Wacht dan niet te lang om hulp te zoeken. Hier vind je nuttige informatie en links over psychische klachten in Coronatijd. Uiteraard kun je ook bij Vitaal-Welzijn terecht voor een traject dat zowel lichamelijk als geestelijk helpt ontspannen. Bij problemen die je niet kunt veranderen (zoals de eerdergenoemde maatregelen) is acceptatie soms het enige dat helpt. Acceptance Commitment Therapy kan hierbij helpen.

https://wijzijnmind.nl/corona/nuttige-tips-in-coronatijd

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL