Somberheid

Hoe ik kan helpen bij aanhoudende somberheid

Gevoelens hangen heel sterk samen met gedachten. Somberheid of depressie gaat dan ook vaak samen met negatieve gedachten die niet helpend zijn. Ik kan je helpen om de gedachten te onderzoeken die de somberheid veroorzaken. Als we de gedachten hebben “blootgelegd”, kunnen we samen kijken hoe je hier meer los van kun komen. Op deze manier vermindert de directe invloed van gedachten op gevoelens. Hierdoor wordt de somberheid verlicht en kun je weer meer genieten van dingen. 

Over somberheidsklachten

Somberheid is een normale emotie die iedereen wel eens ervaart. Het kan een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben, zoals ruzie met een geliefde of het verlies van een dierbare. Meestal gaat somberheid na een bepaalde periode vanzelf voorbij. Wanneer de somberheid langer aanhoudt kan het heel belemmerend zijn en een flinke aanslag op het plezier in je leven vormen. Het kan steeds moeilijker worden om er zelf weer uit te komen.

Depressie

Voor mensen die langere tijd somberheid ervaren of zelfs depressief zijn kan het heel moeilijk zijn om nog iets positiefs te zien. Het leven voelt zwaar en er zijn steeds minder dingen die nog positief zijn of energie geven. Op den duur levert niets meer plezier op. Dit geldt voor de persoon zelf, maar ook voor degenen in zijn of haar omgeving. Het kan steeds lastiger worden om tot iemand door te dringen. Naasten van iemand met een depressie hebben zelf ook een grotere kans om veel somberheid te ervaren of depressief te worden.

Merk je dat je aanhoudende somberheid ervaart en lukt het niet goed om ervan los te komen? Maak hieronder een afspraak voor een vrijblijven kennismakingsgesprek bij de praktijk in Amsterdam Noord (of via beeldbellen) om te bespreken hoe ik je hierbij kan helpen.