logo klein vitaal welzijn

Somberheid

Hoe ik kan helpen bij aanhoudende somberheid

Gevoelens hangen heel sterk samen met gedachten. Somberheid of depressie gaat dan ook vaak samen met negatieve gedachten die niet helpend zijn. Ik kan je helpen om de gedachten te onderzoeken die de somberheid veroorzaken. Als we de gedachten hebben “blootgelegd”, kunnen we samen kijken hoe je hier meer los van kun komen. Op deze manier vermindert de directe invloed van gedachten op gevoelens. Hierdoor wordt je stemming verlicht en kun je weer meer genieten van dingen. 

Over somberheidsklachten

Somberheid is een normale emotie die iedereen wel eens ervaart. Het kan een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben en  meestal gaat somberheid snel weer over. Wanneer de somberheid langer aanhoudt kan het heel belemmerend zijn en een flinke aanslag op het plezier in je leven vormen. Het kan steeds moeilijker worden om er zelf weer uit te komen.

Depressie

Voor mensen die langere tijd somberheid ervaren of zelfs depressief zijn kan het heel moeilijk zijn om nog iets positiefs te zien. Het leven voelt zwaar en er zijn steeds minder dingen die nog positief zijn of energie geven. Op den duur levert niets meer plezier op. Dit geldt voor de persoon zelf, maar ook voor degenen in zijn of haar omgeving. Het kan steeds lastiger worden om tot iemand door te dringen. Naasten van iemand met een depressie hebben zelf ook een grotere kans om depressief te worden.

Hulp bij somberheid of depressie

Merk je dat je aanhoudende somberheid ervaart en lukt het niet goed om ervan los te komen? Ik kan je helpen om weer licht te zien in de duisternis. Vertellen wat er speelt aan iemand die niet oordeelt en open staat voor hoe jij je voelt geeft verlichting. Verder neem ik de tijd om met je mee te denken, zodat je de juiste aanpassingen kan doen in je leven om je weer beter te gaan voelen en je soberheid te verlichten. 

nl_NL