Piekeren

We maken ons allemaal wel eens wel eens zorgen. Zeker nu een groot deel van de wereld door Coronabesmettingen wordt geteisterd en wij beperkt worden door alle maatregelen. We maken ons zorgen over onze gezondheid en de gezondheid van onze geliefden, over onze toekomst en die van onze kinderen. Wordt het leven ooit weer normaal?! Wanneer het zorgen maken overgaat in piekeren wordt het problematisch. Je gedachten blijven rondgaan in dezelfde cirkel en je komt niet verder. Uiteindelijk kan het piekeren je leven gaan beheersen. 

Belemmering

Je ligt ‘s nachts wakker en lukt niet meer om het piekeren stoppen. Het wordt steeds moeilijker om je op andere dingen te concentreren en je wordt belemmerd op meerdere gebieden van je leven. Het blijven piekeren en daar niet van los kunnen komen kan op den duur voor ernstigere klachten zorgen. Als het door het piekeren niet meer lukt om de dingen te doen die belangrijk voor je zijn, kun je weer andere klachten ontwikkelen. Er kunnen depressieve klachten door slaapgebrek en door het onvermogen om nog te genieten van dingen. Het kan heel lastig worden om nog normaal te functioneren. Daarom is het goed om hulp te zoeken voor het piekeren, voor de klachten verergeren. 

Hoe ik kan helpen

Wanneer je volledig opgaat in je gedachten en het piekeren kun je er moeilijk omheen. Het voelt alsof erin “zwemt” en je ziet nauwelijks nog iets anders. Dit levert veel stress en spanning op, wat weer een zeer slechte invloed op de gezondheid heeft. Als het lukt om meer afstand te nemen en meer mindful met je gedachten om te gaan, word je veel minder door beheerst door zorgen en gepieker. Je leert weer te focussen op wat ertoe doet, zonder tegengehouden te worden door zorgen en “ruis”. Je kunt via onderstaande knop een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek in onze praktijk in Amsterdam Noord. Uiteraard is een gesprek via beeldbellen ook mogelijk.