logo klein vitaal welzijn

Piekeren

We maken ons allemaal wel eens wel eens zorgen. Zeker nu er oorlog in de buurt is, er steeds meer alarmerende klimaatrapporten uitkomen en veel mensen last krijgen van financiële problemen. We maken ons zorgen over onze toekomst en die van onze kinderen. Hoe lang kunnen we nog relatief onbezorgd leven?! Wanneer het zorgen maken overgaat in piekeren wordt het problematisch. Je gedachten blijven rondgaan in dezelfde cirkel en je komt niet verder. Uiteindelijk kan het piekeren je leven gaan beheersen. 

Belemmering door piekeren

Je ligt ‘s nachts wakker en lukt niet meer om het piekeren stoppen. Het wordt steeds moeilijker om je op andere dingen te concentreren. Je wordt belemmerd op meerdere gebieden van je leven. Het blijven piekeren en daar niet van los kunnen komen geeft steeds ernstigere klachten. Door het piekeren lukt het soms niet meer om de dingen te doen die belangrijk voor je zijn. Hierdoor kun je weer andere klachten ontwikkelen. Je kunt depressieve klachten krijgen door slaapgebrek en omdat het onmogelijk lijkt om nog te genieten van dingen. Het kan heel lastig worden om nog normaal te functioneren. Daarom is het goed om hulp te zoeken voor het piekeren, voor de klachten verergeren. 

Hoe ik kan helpen

Wanneer je volledig opgaat in je gedachten en het piekeren kun je er moeilijk omheen. Het voelt alsof erin “zwemt” en je ziet nauwelijks nog iets anders. Dit levert veel stress en spanning op, wat weer een zeer slechte invloed op de gezondheid heeft. Als het lukt om meer afstand te nemen en meer mindful met je gedachten om te gaan, word je veel minder door beheerst door zorgen en gepieker. Je leert weer te focussen op wat ertoe doet, zonder tegengehouden te worden door zorgen en “ruis”. Benieuwd of ik je kan helpen? Neem contact met me op via 06-83785644 of vul het contactformulier in.

nl_NL