logo klein vitaal welzijn
Lief zijn voor je zelf Psycholoog Amsterdam Noord

LIEF ZIJN VOOR JEZELF

Wanneer ben je lief voor jezelf? Vaak hoor ik mensen over zichzelf praten alsof ze het over een ongehoorzaam kind hebben. Ze zeggen dingen als “ik moet ook altijd zo moeilijk doen”, “Bij mij moet alles altijd zo lang duren” of “dat kan ik waarschijnlijk niet”. Dit zijn trouwens dingen waar ik mezelf ook op betrap. Onder deze categorie vallen ook dingen als:

  • ontevreden zijn met wat je gedaan hebt
  • je schuldig voelen omdat je ergens niet genoeg tijd aan besteed hebt
  • je schuldig voelen omdat je tijd niet nuttig besteedt
  • mopperen op jezelf omdat je niet op tijd naar bed gaat of gesnoept hebt
  • jezelf verwijten dat dat je een fout hebt gemaakt of iets vergeten bent

herkenbaar?
Deze gevoelens hebben we allemaal. Ze zijn alleen niet zo lief. Streng zijn voor jezelf kan heel nuttig zijn. Het kan ervoor zorgen dat je opstaat van de bank en iets nuttigs gaat doen, ook al heb je daar geen zin in. Helaas zijn de gevoelens vaak constant aanwezig, ongeacht hoe hard je je best doet. Het heeft zo weinig zin om jezelf daarvoor te straffen. De waarheid is nu eenmaal dat je niet altijd productief, ondernemend, foutloos, in een keer geslaagd en tegelijkertijd natuurlijk perfect verzorgd, altijd redelijk en nooit chagrijnig kunt zijn. Zie de waarheid onder ogen en vergeef jezelf. Je doet wat je kunt! Heb compassie met jezelf.

Wat heb je jezelf misdaan?

Waarom zijn we zo hard voor onszelf? Ja, je maakt fouten. Je doet de meeste dingen niet perfect. Er is altijd wel een professional, wereldkampioenen of iemand die 25 jaar ervaring heeft die het beter kan. Je concurreert in je eentje met heel veel anderen. Dat is wel een hele oneerlijke strijd. Bij het terugkijken over het leven heeft iedereen dingen wel gedaan waar hij/zij minder trots op is. Zie deze gebeurtenis(sen) als een leerproces. Dat is een weg die je besloten hebben niet te nemen. Dat mag een reden zijn om trots op jezelf te zijn en vooral: om lief voor jezelf te zijn! Kijk ook eens naar de hobbels en moeilijkheden die je overwonnen hebt. Hoe zwaar heb je het gehad?! En kijk eens hoe goed je daaruit bent gekomen.

Loopt niet alles gesmeerd?

Het kan ook zijn dat er moeilijkheden zijn waar je nog niet doorheen bent gekomen. Dat is juist een reden om extra lief voor jezelf te zijn. Als het slecht gaat hebben we de neiging om heel hard voor onszelf te zijn. We vinden dat we ons niet aan moeten stellen en dat er mensen zijn die het nog veel moeilijker hebben. Ook vinden we dat we even door moeten bijten, omdat het nou eenmaal moet. Zou je die dingen ook zeggen tegen een dierbare die het moeilijk heeft of tegen je kind dat huilt? Waarom ben je voor jezelf zoveel harder dan voor anderen?

Stop met vergelijken!

En wees eens wat liever voor jezelf! Je bent een mens en je maakt fouten. Je bent weleens onredelijk en je kunt weleens niet vooruit te branden zijn. Daar heb je niet om gevraagd, maar dat is wel hoe veruit de meesten van ons zijn. Vergelijk jezelf niet met anderen en kijk waar je zelf gelukkig van wordt. En nog belangrijker: vergeef jezelf voor dingen die je achteraf misschien beter had kunnen doen. Je hoeft niet altijd te blijven boeten voor fouten. Leer van je verleden en kijk vooruit. Je doet het goed en dat mag je weleens tegen jezelf zeggen.

Lukt het niet?

Wanneer je een laag zelfbeeld hebt of onderliggende angsten of gedachten, kan het heel moeilijk zijn om lief voor jezelf te zijn. Mogelijk kan ik je helpen! Ik kan je leren om te zien hoe waardevol je bent. Daarmee leer ik je om zelfcompassie te hebben. Zijn wie je bent zonder steeds kritiek van jezelf te krijgen. Klinkt dat niet als een verademing?

Klik hier voor meer informatie over mij en de behandelingen die ik geef of neem contact op via 06-83785644 of psycholoog@vitaal-welzijn.nl. Je kunt ook een kosteloos kennismakingsgesprek van 30 minuten boeken op onze boekingspagina.
Ook geef ik online therapie.

Hier staat de Bio van Marjolein Koeman MSc

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL