logo klein vitaal welzijn

Schematherapie

Schematherapie is op dit moment erg populair. Het wordt onder andere gebruikt bij hardnekkige (terugkerende) klachten. In de therapie onderzoeken we hoe je jeugd jouw leven nu beïnvloedt. Ook kijken we welke patronen zich hebben gevormd en hoe hieruit jouw klachten zijn ontstaan. Daarnaast leer je je behoefte kennen en daar op een gezonde manier aan voldoen. 

Wat zijn schema’s en modi?

Schema’s zijn een soort overtuigingen die we hebben over onszelf en over de wereld om ons heen. Deze schema’s ontwikkelen we in onze jeugd. Ze blijven bij ons in de volwassenheid. Door schema’s kunnen we klachten krijgen. 

Bijvoorbeeld: iemand die zich als kind anders voelde dan anderen, kan het schema “sociaal isolement” ontwikkelen. Dit betekent dat die persoon ook in de volwassenheid overtuigd is dat hij ‘anders’ is. Door dit schema voelt iemand zich vaak eenzaam en geïsoleerd van anderen. Dit voelt naar en heeft ook invloed op hoe iemand zich gedraagt.

 

Wat doen we in schematherapie?

Na de intake beginnen we met het vaststellen van de schema’s die bij jou spelen. Dit doen we door middel van vragenlijsten. Daarna bespreken we hoe jouw klachten kunnen voortkomen uit jouw schema’s en modi. We bekijken hoe je schema’ s en modi ontstaan zijn en hoe je er minder last van kan hebben. Dit doen we door oefeningen in de sessies. 

en_GB