logo klein vitaal welzijn
darmen en gezondheid

Darmen en gezondheid

In de laatste 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de darmen en de gezondheid. We weten nog niet zo lang dat de ons spijsverteringskanaal veel invloed heeft op hoe we ons voelen. Een bekend verschijnsel is dat sommige mensen chagrijnig worden als ze honger hebben (‘hangry’). Inmiddels weten we ook dat voeding of een specifiek dieet de stemming sterk beïnvloedt. Veel mensen voelen zich helderder in hun hoofd of scherper door minder koolhydraten te eten of door dierlijke producten uit hun dieet te schrappen. We komen steeds meer te weten over hoe dit mechanisme in elkaar zit, hoewel het nog niet 100% duidelijk is. In ieder geval wordt steeds duidelijker dat de darmflora hier een grote rol bij spe

Microbioom

We weten al heel lang dat de darmen bevolkt worden door micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten, die helpen om de darmen te beschermen en gezond te houden. De verzamelnaam van al de organismen in de darmen noemen we het ‘microbioom’. Ons microbioom beschermt de darmen tegen ziekteverwekkers en produceert bepaalde stoffen die we nodig hebben maar niet zelf kunnen aanmaken. Het microbioom blijkt ook veel invloed op ons gedrag en gevoel te hebben. Zo is er verband gevonden tussen darmbioom en extraversie/introversie, diabetes 2, maar ook angst en depressie. 

Invloed van darmen op gezondheid

De samenstelling van het microbioom blijkt dus erg belangrijk te zijn voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is dus belangrijk dat we er goed voor zorgen. Dat doen we door middel van onze voeding. Wat wij eten bepaalt het leefmilieu van onze ‘darmbewoners’. Het darmbioom in westerse landen blijkt over het algemeen veel minder gevarieerd dan in landen waar minder bewerkt voedsel wordt gegeten. In westerse landen hebben steeds meer mensen darmziekten als Crohn en Colitis Ulcerosa en darmkanker komt steeds vaker bij jonge mensen voor. Er is een verband gevonden tussen deze darmaandoeningen en een darmbioom waarin sommige bacteriestammen meer en andere verminderd aanwezig zijn. Het lijkt dus waarschijnlijk dat er een samenhang is tussen een uitgebreid en gevarieerd microbioom en darmaandoeningen.

Gezonde voeding

Wat kunnen we met deze informatie? Bovenstaande is een extra argument om op te letten dat je gezond en gevarieerd eet. Met name vezelrijke voeding is een goede voedingsbodem voor darmbacteriën. Vezels die we zelf niet kunnen verteren worden door onze darmflora verteerd en die zetten het vervolgens weer om in stoffen die we zelf niet kunnen maken. Door vezelarm en eenzijdig voedsel zullen er minder verschillende microben in je darm (over)leven. Ook weten we dat bewerkt voedsel en met name bewerkte suikers slecht zijn voor de darmen en hun bewoners. 

Darmen en emotie

Iets anders dat je darmen beïnvloedt is emotie. Zoals misselijk zijn van angst of naar de wc moeten van de zenuwen. Andersom werkt het ook zo. De buik en je spijsverteringsstelsel heeft net zo goed invloed op je emoties. Daarom is het ook bij emotionele klachten goed om te onderzoeken of er lichamelijke klachten of problemen zijn die er mogelijk mee samenhangen. Heb je last van angst of somberheid en kom je er zelf niet uit? Neem contact met me op of boek een gratis kennismaking via de knop hieronder.

2 reacties op “Darmen en gezondheid”

  1. Annemarie Brouwer

    Wat interessant om te weten. Wat heb je een mooi begrijpelijk verhaal geschreven.Daar kunnen mensen wat aan hebben. Ik heb ook last van mijn darmen dus komt heel bekend voor dankjewel voor deze uitleg 💐💐😘

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL