logo klein vitaal welzijn

ACT

ACT staat voor: Acceptance Commitment Therapy. Dit is een vorm van positieve psychologie. Dat wil zeggen dat er veel aandacht is voor wat voor jou belangrijk is.
In deze therapie onderzoeken we welke gedachten en overtuigingen jij hebt en wat er door je hoofd gaat. Vervolgens leer je meer los te komen van deze overtuigingen. Je leert om je niet meer te laten meeslepen door je eigen gedachten. Hierbij speelt ‘acceptatie’ een grote rol. Dingen die misgaan of niet leuk zijn horen bij het leven. Daar is niet altijd een oplossing voor. We moeten ermee leren leven. Ook moeten we accepteren dat we soms niet om vervelende dingen heen kunnen. 

Controle

We hebben niet de controle over alles wat er gebeurt in ons leven. We kunnen wel zelf kiezen hoe we met deze dingen omgaan. In de ACT sessies gaan we kijken hoe je beter met moeilijke situaties om kunt gaan. Bijvoorbeeld door afstand te nemen van lastige gedachten. Dit doen we samen door middel van luchtige oefeningen. Ook krijg je oefeningen mee naar huis om zelf mee aan de slag te gaan.

Loslaten

Door het loslaten van bepaalde gedachten, ontstaat ruimte om je aandacht en energie te richten op die dingen die voor jou echt belangrijk zijn. Bij ACT doen we dit door specifieke oefeningen. Veel mensen doen dingen omdat het van ze verwacht wordt. Soms doen we dingen alleen omdat anderen het ook doen. Dat soort dingen maken meestal niet echt gelukkig. Het zal je misschien verbazen hoeveel tijd je besteedt aan dingen die je eigenlijk niet zo belangrijk vindt.

Waarden

Samen onderzoeken we wat voor jou waardevol is. Dit is het ‘commitment’ gedeelte van ACT. Je gaat je richten op de levensgebieden die voor jou het belangrijkst zijn. Ieder mens is uniek en iedereen mag zijn of haar eigen keuzes maken. Weten wat voor jou zelf belangrijk is en daar je tijd aan besteden geeft voldoening. Je leven leiden zoals je dat diep van binnen wilt. Hierdoor krijg je meer energie en vergroot je je draagkracht. Je zult merken dat het leven op andere vlakken ook beter wordt, gewoon omdat je lekkerder in je vel zit. Mogelijk worden ‘probleem’ gebieden ineens minder belangrijk.

Bij ACT ben je vaak enorm geholpen na ongeveer 7 sessies, afhankelijk van je situatie.

Er is geen wachtlijst en je hebt geen verwijzing nodig.

nl_NL